czwartek, 25 sierpnia 2011

Eveline - Pure Control SOS - Step 3 - antybakteryjny krem nawilżający

PLUSY:
- lekki, nietłusty
- nie zostawia odczuwalnej warstwy na skórze
- ma przyjemny zapach taki jak cała linia Pure Control
- całkiem wydajny - nakładamy go niewiele - ja stosowałam tylko na strefę T
- nadaje się pod makijaż - dobrze się na nim trzyma, podkład się nie roluje
- nawilża skórę - nie jakoś bardzo ewidentnie, ale zapobiega przesuszaniu
- zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi
- działa antybakteryjnie ze względu na skład i chyba rzeczywiście trochę zapobiega pojawianiu się niespodzianek
- pozostawia skórę świeżą
- cena - 11zł
MINUSY:
- nie matuje :(
- zawiera DMDM hydantoinę
OCENA OGÓLNA:
4/6
Nie powalił mnie na łopatki, bo nie robi tego czego oczekuję przede wszystkim - nie matuje. Poza tym spełnia obietnice producenta - szkoda, że akurat nie tą na której najbardziej mi zależy. W każdym razie osobom, które borykają się z niedoskonałościami, a nie mają bardzo intensywnego problemu błyszczenia, mogę polecić, bo wpływa na zmniejszenie ilości niedoskonałości, a przede wszystkim nawilża, przesuszoną różnymi preparatami na bazie alkoholu, skórę - tym sposobem współpracuje z całą linią, w której tonik zawiera alkohol. Przyzwoity produkt za bardzo dobrą cenę. Nie pobije Effaclaru Duo, którego uwielbiam, ale jako chwilowe zastępstwo daje sobie radę :), jest znacznie lepszy niż AA Trądzik. DMDM hydantoina w składzie oczywiście niepożądana :(.
SKŁAD:
Aqua/Water - woda
Glycine Soya Oil - olej sojowy - antyoksydant, składnik kompozycji zapachowych, substancja kondycjonująca skórę, powoduje okluzję - tworzenie ochronnej i odżywczej warstwy na skórze - emolient
Cetearyl Alcohol - alkohol cetearylowy - mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego, substancja powierzchniowo czynna, emolient tzw. tłusty, w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy, substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne).
Ceteareth-20 - eter glikolu polietylenowego z alkoholem cetearylowym - składnik umożliwiający powstanie emulsji, pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe, istnieje ryzyko zanieczyszczenia surowca silnie toksycznymi dioksynami - zakładam jednak że surowiec kosmetyczny jest czysty
Arctium Lappa (Burdock Extract) - wyciąg z łopianu większego - ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, zawiera lignany, a wśród nich arktigeninę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, zawiera antyoksydacyjne i przeciwzapalne flawonoidy, garbniki o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym i przeciwbakteryjnym, substancje śluzowe o działaniu powlekającym, siarkę, fosfor i witaminę C.
Calendula Officinalis - wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego - jest źródłem olejku lotnego, flawonoidów, karotenoidów, śluzu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspiesza proces gojenia ran, ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, działa ściągająco i oczyszcza pory, chroni przed podrażnieniami,stymuluje proces odnowy i przeciwdziała nadmiernemu złuszczaniu się naskórka, pielęgnująco działa na skórę szorstką, popękaną i zniszczoną.
Citrus Limonum (Lemon Extract) - ekstrakt z cytryny - jest silnym środkiem antyseptycznym stosowanym przy infekcjach skórnych takich jak trądzik, kurzajki, opryszczki i w leczeniu ran. Niszczy zarówno wirusy jak i bakterie, zamyka pory skóry, działa ujędrniająco. Przydatny do skóry tłustej. Na skórę działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco, uszczelniająco, wybielająco, chociaż początkowo ją zaróżawia. Stosowany w kosmetykach przy pękających naczynkach krwionośnych, kapilarnych ze względu na zawartość witaminy C, która ma działanie uszczelniające. Przyśpiesza proces opalania skóry. Może być stosowany do pielęgnacji paznokci i skórek je okalających. 
Humulus Lupulus (Hops Extract) - ekstrakt z chmielu szyszki chmielu zawierające składniki bakteriostatyczne i ściągające, działają kojąco, przeciwzapalnie, łagodzą podrażnienia, napinają skórę i działają na nią odżywczo. Wyciągi z chmielu są bardzo ważne w kosmetyce i lekach do włosów, stosowane przy łupieżu, łojotoku i wypadaniu włosów.
Hypericum Perforatum - dziurawiec zwyczajny - ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wygładzające, oraz wzmacniające skórę. Jest on znany z regenerującego wpływu na poparzenia słoneczne i małe rany. Działa napinająco, odżywczo, rozluźniająco, i łagodząco. Hamuje również stany zapalne skóry i poprawia jej ukrwienie.
Salvia Officinalis (Sage Extract) - ekstrakt z szałwii lekarskiej - odświeża, oczyszcza i działa przeciwzapalnie, wpływa na skórę tonizująco i ściągająco. W kosmetyce szałwia i jej olejek odkażają skórę, przeciwdziałając zbytniemu przetłuszczaniu i rozszerzaniu porów, wypadaniu włosów i łupieżowi. W przemyśle kosmetycznym olejek eteryczny z szałwii służy jako dodatek do niektórych gatunków wód zapachowych i płynów do zmywania twarzy.
Saponaria Officinalis - mydlnica lekarska - podstawowym składnikiem są saponiny. Związki te charakteryzują się działaniem oczyszczającym, zmiękczającym oraz zdolnością pienienia się w wodzie. Właściwości te mają zastosowanie w środkach przeznaczonych do utrzymania higieny ciała (szampony do włosów, żele do kąpieli, pasty do zębów). Obecne w korzeniu są inne związki, choć w mniejszym stopniu; glikozydy flawonowe, fitosterole, węglowodany, sole mineralne. Wyciągi z korzenia mydlnicy z powodzeniem są stosowane w chorobach skóry. Mydlnica jako kosmetyk jest stosowana nader często. Wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Wchodzi ona w skład szamponów do mycia włosów z tendencją do przetłuszczania się, a także toników i lotionów przeznaczonych do przemywania cery tłustej oraz żeli i płynów do kąpieli higienicznych, które pozostawiają przyjemny migdałowy zapach na skórze.
Methyl Polymethacrylate - polimetakrylan metylu - substancja filmotwórcza - tworzy powłoczkę kosmetyku na skórze
Cucumis Sativus Fruit - ogórek siewny - ogórki zawierają sole mineralne, kwasy organiczne, cukry i witaminy (C, A, B, E). Ich dobroczynne działanie wiąże się również z wysoką zawartością siarki, cząsteczek śluzowych i enzymów. Charakteryzują się wysoką zawartością potasu, fosforu, wapnia, sodu i magnezu.. Ogórek ma ten sam odczyn pH, co skóra, korzystnie wpływa na jej kondycję. Sok z ogórka łagodzi podrażnienia i zmiękcza skórę. Nawilża ją, tonizuje i odświeża. Działa ściągająco, wygładzająco i wybielająco. Rozjaśnia piegi i przebarwienia. Szczególnie polecany dla osób z cerą tłustą, trądzikową i skłonnością do wyprysków.
Sodium Polyacrylate - poliakrylat sodu - absorbent, stabilizator emulsji, substancja filmotwócza, stosowany w kosmetykach do utrwalania włosów, emolient o działaniu kondycjonującym skórę, podwyższa napięcie powierzchniowe kosmetyku, spoiwo
Isopropyl Alcohol - alkohol izopropylowy - rozpuszczalnik, substancja przeciwbakteryjna, oczyszczająca, składnik zapachowy, zmniejsza lepkość kosmetyku
Zinc PCA - cynk PCA - jego najważniejsza rola to hamowanie 5-alfa reduktazy - enzymu przekształcającego testosteron do DHT-dihydrotestosteronu, który stymuluje gruczoły łojowe do produkcji łoju. Cynk ogranicza więc nadprodukcje sebum i nieestetyczne świecenie się skóry. Połączenie jonów cynku z PCA (resztą kwasu pirolidonokarboksylowego) daje doskonały rezultat w postaci dobrej penetracji do naskórka. PCA wchodzi w skład NMF - naturalnego składnika nawilżającego.  ZnPCA w stężeniu 1% działa nie tylko ograniczająco na nadprodukcję sebum, ale również przeciwzapalnie.
Allantoin - alantoina - pochodna mocznika. Ma działanie regenerujące - ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry, również tej wrażliwej. Ma działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Stosowana jest także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.
Panthenol - pantenol - prowitamina B5, odżywia, działa antystatycznie, łagodząco, stosowany zewnętrznie działa na skórę leczniczo - przyspiesza podziały komórkowe komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, jest korzystny również dla skóry poparzonej. Jest stosowany też w preparatach do opalania i po opalaniu. D-pantenol podczas opalania się przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika-melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry-zaczerwienienie, łuszczenie się skóry. Prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) przez co powoduje nawilżanie skóry.
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Ethylhexyl Methoxycinnamate - metoksycanymonian etylheksylu - filtr UV - absorbujący - filtr chemiczny, jeden z najczęściej stosowanych filtrów, często obecny też w kremach pielęgnacyjnych i produktach do makijażu, ma niewielki potencjał alergiczny, filtr UVB (290-320nm) i UVAII (320-340nm)
PEG-26 - glikol polietylenowy-26 - rozpuszczalnik, emulgator i środek zwiększający lepkość ciekłych kosmetyków, surfaktant - zmniejsza napięcie powierzchniowe
Lauramide DEA - etanoloamidy kwasu laurynowego - surfaktant, substancja powierzchniowo czynna, składnik antystatyczny, regulator lepkości
Lactic Acid - kwas mlekowy - należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. Jest naturalnym składnikiem skóry i włosów - jedną z głównych składowych NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka. Reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry, zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach. Stymuluje produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża TEWL - przeznaskórkową utratę wody) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka, wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym. Jest pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych, odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku. Naturalny konserwant i regulator pH.
Sulfur - siarka - oczyszcza pory skóry, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo, przeciwgrzybiczo.
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Ethylparaben - etylparaben - konserwant, środek zapachowy
Isobutylparaben - izobutylparaben - konserwant
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
EDTA - EDTA - składnik chelatujący - wiąże jony metali ciężkich, których obecność w kosmetyku (zwykle jako zanieczyszczenia), mogłyby negatywnie wpłynąć na właściwości kosmetyku - kiedy zostaną związane, będą nieszkodliwe
DMDM Hydantoin - DMDM hydantoina - konserwant, donor formaldehydu (40% roztwór formaldehydu to formalina - tak, tak - właśnie ta używana do konserwacji ciał w prosektoriach) - pochodna formaldehydu, może uwalniać w produkcie lub na skórze formaldehyd, który powoduje szybsze starzenie się skóry i jest silnym alergenem! Jest także potencjalnie kancerogenny! W Unii Europejskiej konserwant ten dopuszczony jest do wszystkich wyrobów, przy czym jego maksymalna zawartość w produkcie końcowym nie może przekroczyć 0,6 % aktywnego składnika. Ocena Bezpieczeństwa stosowania DMDM Hydantoiny została oceniona przez ekspertów CIR (Cosmetic Ingredient Reviev). Przeprowadzono badania kliniczne , które potwierdziły, że jeżeli jest on stosowany w stężeniu do 0,6% aktywnego składnika jest bezpieczny dla ludzi , ponadto słabo wchłaniana z powierzchni skóry. Przy tej ilości mogą wystąpić oczywiście reakcje alergiczne u ludzi, którzy są uczuleni na formaldehyd, ale jest to sprawa indywidualna każdego z osobna. Wydzielanie wolnego formaldehydu z DMDM Hydantoiny zależy m.in. od temperatury, pH (stabilne w zakresie 3-9). DMDM Hydantoina zawiera formaldehyd ale jest to tzw. "unieszkodliwiony" formaldehyd" tzn. taki, który jest częścią składową większych cząsteczek. Faktem jest to, iż te cząsteczki są nietrwałe i wolny folrmadehyd uwalnia się z nich, ale przy dopuszczonej zawartości procentowej w produkcie końcowym 0,6 % składnika aktywnego są to ilości, które są zupełnie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Sam formaldehyd, który znajduje się np. m.in. też w dymie tytoniowym powoduje starzenie się skóry, ale nie przy takich ilościach jakie stosowane są w kosmetyce. Przy ilości powyżej 0,05% wolnego formaldehydu w gotowym produkcie należy umieszczać zapis "zawiera formaldehyd" i są to ilości dopuszczane w UE, czyli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. (źródło: Uroda Polska) Na opakowaniu tego produktu nie ma takiego zapisu, a więc teoretycznie jesteśmy bezpieczne...
Fragrance - kompozycja zapachowa
Butylphenyl Methylopropional - lilial - aldehyd liliowy, składnik kompozycji zapachowych, środek zapachowy imitujący zapach konwalii, należący do afrodyzjaków, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde - Lyral - składnik kompozycji zapachowych, ma niewielki potencjał alergenny, delikatny środek zapachowy, kwiatowy (lilia, fiołek alpejski ) przypominający także zapach cytryny.
Coumarin - kumaryna - substancja nadająca zapach... świeżego siana, substancja naturalna, obecna w wielu roślinach, np. w turówce wonnej czyli składniku... Żubrówki, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Linalool - linalool - składnik kompozycji zapachowych, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Alpha-Isomethyl Ionone - jonon alfa-izometylowy - składnik kompozycji zapachowej


Skład: Aqua/Water, Glycine Soya Oil, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Arctium Lappa (Burdock Extract), Calendula Officinalis, Citrus Limonum (Lemon Extract), Humulus Lupulus (Hops Extract), Hypericum Perforatum, Salvia Officinalis (Sage Extract), Saponaria Officinalis, Methyl Polymethacrylate, Cucumis Sativus Fruit, Sodium Polyacrylate, Isopropyl Alcohol, Zinc PCA, Allantoin, Panthenol, Silica, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PEG-26, Lauramide DEA, Lactic Acid, Sulfur, Phenoxyethanol /Methylparaben /Butylparaben /Ethylparaben /Isobutylparaben/ Propylparaben, EDTA, DMDM Hydantoin, Fragrance, Butylphenyl Methylpropional (Lilial),Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Coumarin, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone

6 komentarzy:

  1. Czy ktoś tak dokładnie czyta te składy? Może by to jakoś skrócić.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. minusy nie są jeszcze aż tak straszne . xd
    nawet fajny produkt . ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. @Aktualnaa - niedługo składy prawdopodobnie całkowicie znikną :( za miesiąc zaczynam studia i nie będę mieć na tyle czasu aby robić analizy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobno ten kosmetyk jest całkiem ok, moja siostra go używa i jest zadowolona;) zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje rozpisywanie składu powala na kolana, super, pod tym względem masz najlepsze recenzje ! :)
    ja praktycznie nie mam o tym pojęcia więc taka pomoc się przydaje ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie to jest najlepszy krem jaki kiedykolwiek mialam, kupowałam go wiele razy. Mi matuje bardzo dobrze skórę, nakładam go na cała twarz, a mimio to starcza na dlugo ;) jedyny problem to taki, że nigdzie nie mogę go kupic ;/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).