poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Eveline - Pure Control SOS - Step 1 - żel myjący + peeling + maseczka

PLUSY:
- jako żel myjący - myje dokładnie, dobrze oczyszcza i odświeża skórę
- jako peeling - nadaje się na co dzień, ponieważ nie jest bardzo intensywnym zdzierakiem, lekko wygładza
- jako maseczka - przyjemnie odświeża skórę
- przyjemny zapach pasujący do całej linii Pure Control - unisex - nadaje się dla obu płci
- bardzo wydajny
- cena - ok.12zł za 200ml (150ml + 50ml gratis)
MINUSY:
- jako peeling - trochę za słaby dla mnie - wolę mocniejsze zdzieraki ;)
- odrobinę wysusza - konieczne jest nałożenie kremu po jego użyciu
- zawiera triklosan - szczegóły na ten temat w opisie składu
OCENA OGÓLNA:
5-/6
Chyba mój ulubiony produkt z całej serii Pure Control - spełnia swoje zadanie - oczyszcza i odświeża skórę. Bardzo fajny na lato dzięki odświeżającemu zapachowi. Przyjemnie się go używa, a dodatkowo jest to duża objętość za niską cenę - więc za to też duży plus. Z jednej strony jako peeling jest za słaby, ale dzięki temu, że nie jest hardcorowym zdzierakiem, można go używać codziennie. Mogę go polecić zwłaszcza osobom, które mają skórę tłustą, ale nie w wyniku przesuszenia, a z natury borykają się z nadmierną aktywnością gruczołów łojowych. Osobom, które mają skórę przesuszoną i wtórnie tłustą - gruczoły łojowe "bronią" przed wysuszeniem skóry i nadmiernie produkują sebum, raczej nie polecam, bo żel ma tendencję do wysuszania skóry. No chyba, że nałożycie później na skórę krem nawilżający - wtedy możecie go spokojnie używać :). Ewidentnym minusem jest obecność triklosanu - szczegóły w opisie składu.
SKŁAD:
Aqua / Water - woda
Sodium Laureth Sulfate - lauretosiarczan sodowyzwiązek stosowany jako delikatnie myjący detergent. Często jest składnikiem szamponów i preparatów myjących rozpuszczalnych w wodzie. Może działać łagodnie, ale nieco wysusza skórę.
Kaolin - kaolin - absorbuje tłuszcz, zapobiega zbrylaniu, wypełniacz, substancja zwiększająca właściwości kryjące, modyfikuje śliskość, ma właściwości ochronne
Cocamidopropyl Betaine - kokamidopropylobetaina - substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących. W produktach spłukiwanych jest uznana za substancję bezpieczną i niedrażniącą.
Sodium Chloride - chlorek sodu - sól kuchenna, składnik zwiększający lepkość
PEG-75 Lanolin - pochodna glikolu polietylenowego i lanoliny - emolient - tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Cocamide DEA - dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, słabo rozpuszcza się w wodzie, niestabilna chemicznie. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany, pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania.
Propylene Glycol - glikol propylenowy - substancja obniżająca napięcie powierzchniowe, rozpuszczalnik
Xanthan Gum - guma ksantanowa - spoiwo, stabilizator emulsji, środek kondycjonujący skórę, surfaktant, środek poprawiający lepkość kosmetyku, substancja żelotwórcza
PE - polietylen - substancja poprawiająca przyleganie kosmetyku do skóry, stabilizator emulsji, substancja filmotwórcza
Poliquaternium-7 - polikwaternium-7 - substancja antystatyczna, filmotwórcza, stosowana w preparatach do układania włosów
Isopropyl Alcohol - alkohol izopropylowy - rozpuszczalnik, substancja przeciwbakteryjna, oczyszczająca, składnik zapachowy, zmniejsza lepkość kosmetyku
Zinc PCA - cynk PCA - jego najważniejsza rola to hamowanie 5-alfa reduktazy - enzymu przekształcającego testosteron do DHT-dihydrotestosteronu, który stymuluje gruczoły łojowe do produkcji łoju. Cynk ogranicza więc nadprodukcje sebum i nieestetyczne świecenie się skóry. Połączenie jonów cynku z PCA (resztą kwasu pirolidonokarboksylowego) daje doskonały rezultat w postaci dobrej penetracji do naskórka. PCA wchodzi w skład NMF - naturalnego składnika nawilżającego.  ZnPCA w stężeniu 1% działa nie tylko ograniczająco na nadprodukcję sebum, ale również przeciwzapalnie.
Panthenol - pantenol - prowitamina B5, odżywia, działa antystatycznie, łagodząco, stosowany zewnętrznie działa na skórę leczniczo - przyspiesza podziały komórkowe komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, jest korzystny również dla skóry poparzonej. Jest stosowany też w preparatach do opalania i po opalaniu. D-pantenol podczas opalania się przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika-melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry-zaczerwienienie, łuszczenie się skóry. Prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) przez co powoduje nawilżanie skóry.
Allantoin - alantoina - pochodna mocznika. Ma działanie regenerujące - ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry, również tej wrażliwej. Ma działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Stosowana jest także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.
Salicylic Acid - kwas salicylowy - oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków, przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień, reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka, dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejsza posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka), zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte, zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe, wywołuje odczyny alergiczne u osób uczulonych na salicylany!!!
Triclosan - triklosan - związek organiczny z grupy fenoli wykazujący działanie grzybobójcze i bakteriostatyczne. Ze względu na właściwości grzybobójcze i bakteriostatyczne jest wykorzystywany w preparatach do cery trądzikowej. Konserwant - uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,3%. Zgodnie z badaniami Environmental Science & Technology obecny w produktach higieny osobistej triclosan w kontakcie z chlorowaną wodą wodociągową może przekształcać się w chloroform, substancję chemiczną, która podejrzewana jest o działanie rakotwórcze, a także w dioksyny, które są substancjami powodującymi skażenie środowiska. Najnowsze badania pokazują, że nadużycie triclosanu może wpływać na wzrost oporności bakterii na antybiotyki. Z punktu widzenia toksykologii, triclosan należy do związków mało toksycznych dla ludzi i innych ssaków. Jednak można znaleźć doniesienia o przypadkach kontaktowego zapalenia czy podrażnienia skóry. 
Methylchloroisothiasolinone - metylochloroizotiazolinon - substancja konserwująca, składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.
Methylisothiasolinon - metyloizotiazolinon - konserwant
Fragrance - kompozycja zapachowa


Skład: Aqua / Water, Sodium Laureth Sulfate, Kaolin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, PEG-75 Lanolin, Silica, Cocamide DEA, Propylene Glycol, Xanthan Gum, PE, Poliquaternium-7, Isopropyl Alcohol, Zinc PCA, Panthenol, Allantoin, Salicylic Acid, Triclosan, Methylchloroisothiasolinone / Methylisothiasolinon, Fragrance.

4 komentarze:

  1. Ja też bardzo lubię ten produkt, już go wykańczam ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Opinia zachęcająca. Szkoda, że mam tyle żeli do wykończenia, bo bym miała kolejny pretekst do zakupów ;);)

    OdpowiedzUsuń
  3. może skuszę się na ten "wielofunkcyjny" żel ;) Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. też jestem z niego bardzo zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).