niedziela, 19 czerwca 2011

Lioele - Triple The Solution - BB krem

PLUSY:
- dobrze kryje
- nie ma efektu glow - daje prawie matowe wykończenie
- zaczęłam się błyszczeć po 3 i pół godziny od nałożenia (pod pudrem bambusowym)
- trwałość praktycznie całodzienna, choć pod koniec dnia uwidacznia się na buzi jeszcze bardziej...
- kolor dopasowuje się dość dobrze do karnacji - mimo, że po nałożeniu wydaje się dość jasny (jednak nie jest najjaśniejszym z BB kremów z jakimi miałam do czynienia co widać po swatchach)
- zapach dość przyjemny, powiedziałabym, że typowy dla BB-kremów - troszkę babciny, ale delikatny
MINUSY:
- podkreśla suche skórki
- widoczny na twarzy
- tępa i gęsta konsystencja - trudno się rozprowadza - trzeba szybko aplikować, bo po chwili trzeba już porządnie rozcierać, żeby nie było plam
- odrobinę się utlenia
- jest jednym z droższych BB kremów
OCENA OGÓLNA:
2/6
Dla mnie bubel, bo podkreśla suche skórki i widać go na buzi - dwa największe zarzuty, które dyskwalifikują dla mnie podkład. Odstrasza również dość wysoka cena w porównaniu z innymi BB kremami, na szczęście dla mnie - nie zamierzam go kupować, bo po prostu się nie sprawdził... Nie dałam jedynki, bo jednak ma swoje zalety i dla osób, które nie mają problemu z suchymi skórkami prawdopodobnie będzie super - zwłaszcza jeżeli potrzebujecie dobrego krycia. Za udostępnienie licznych próbek do testów dziękuję firmie Asian Store, na stronie sklepu znajdziecie ten BB krem tutaj.

SKŁAD:
Water - woda
Titanium Dioxide - dwutlenek tytanu - biały pigment, a jednocześnie fizyczny filtr UV, odpowiada za właściwości kryjące
Dipropylene Glycol - dipropylenoglikol - substancja zapachowa, rozpuszczalnik, zmniejsza napięcie powierzchniowe kosmetyków, substancja maskująca - zapobiega przyłączaniu się niepożądanych składników, które mogłyby zaburzać właściwości kosmetyku
Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate - mieszanina estrów glikolu butylenowego z kwasami kaprynowym i kaprylowym - emolient, substancja kondycjonująca, nawilżająca i natłuszczająca skórę
Cyclopentasiloxane - cyklopentasiloksan - silikon, środek kondycjonujący, a właściwie - poprawiający wygląd, włosów i skóry, emolient - tworzy na skórze powłoczkę - film, ochronno-kondycjonujący, rozpuszczalnik, wykazuje niewielki potencjał alergiczny występujący wyłącznie u osób nadwrażliwych
Diphenylsiloxy Phenyl Trimethicone - trimetikon difenylosiloksyfenylu - środek antyaspieniający, odżywiający, kondycjonujący skórę oraz włosy, silikon
Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone - cetyl peg/ppg-10/dimetikon - polimer silikonu, glikolu propylenowego i polietylenowego, środek kondycjonujący, surfaktant (obniża napięcie powierzchniowe), emulgator
Dimethicone - dimetikon - silikon, środek zapobiegający pienieniu, emolient okluzyjny - tworzy na skórzę film kondycjonujący, poprawiający wygląd
Glycerin - gliceryna - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący, odżywiający włosy, humektant - środek zatrzymujący wodę, higroskopijny, obniża lepkość, rozpuszczalnik, składnik kondycjonujący skórę. Gliceryna używana jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca - ma właściwości higroskopijne czyli przyciąga cząsteczki wody z otoczenia i w kremie gromadzi je na powierzchni skóry.
Arbutin - arbutyna - substancja wybielająca zawarta w liściach mącznicy lekarskiej, posiada właściwości rozjaśniające drobne plamy i przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry, ponadto ma właściwości filtra anty-UVC oraz anty-UVB
Sodium Hyaluronate - sodium hyaluronate - hialuronian sodu - humektant, środek kondycjonujący, odżywiający
Cyclohexasiloxane - cykloheksasiloksan - silikon, środek kondycjonujący, a właściwie - poprawiający wygląd, włosów i skóry, emolient - tworzy na skórze powłoczkę - film, ochronno-kondycjonujący, rozpuszczalnik
Zinc Oxide - tlenek cynku - środek zapobiegający zbrylaniu, pigment (biały - biel cynkowa), środek ochronny i fizyczny filtr UVA-UVB, (UVA - w wysokim stężeniu) odpowiada za właściwości kryjące, ma działanie wysuszające w zmianach trądzikowych
Sorbitan Sesquioleate - seskwioleinian sorbitanu - emulgator, surfaktant - substancja powierzchniowo czynna
Magnesium Sulfate - siarczan magnezu - wypełniacz, regulator lepkości, kondycjonujący włosy
Talc - talk - w kosmetyce jest stosowany jako wypełniacz. Nadaje pudrom jedwabistość i poślizg, zwiększa przyczepność. Jest dość przejrzysty, rozjaśnia nieco kolory i dodaje im intensywności. Jest dobrym rozwiązaniem do ciemniejszej karnacji.
Yogurt Powder - puder jogurtowy - składnik nawilżający, kondycjonujący skórę i włosy
Glycyrrhiza Glabra (Licorice) root Extract - ekstrakt z korzenia lukrecji - głównym składnikiem aktywnym ekstraktu z korzenia lukrecji jest kwas glicyryzynowy (glicyryzyna), który posiada silne własności wiązania wody w skórze, co czyni go dobrym składnikiem nawilżającym. Ponadto ma działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienie, antyoksydacyjne i łagodzące. Korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych - liczne flawonoidy, izoflawony, saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały. Związki te wspomagają działanie głównego składnika, tworząc kompleks o aktywności biologicznej wyższej niż czysty, wyizolowany kwas glicyryzynowy lub kwas glicyretynowy. Korzeń lukrecji wspomaga ochronę anty-UV oraz zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB. Wspomaga walkę z trądzikiem - działa antybakteryjnie oraz zmniejsza produkcję sebum, wzmaga natomiast regenerację komórek skóry, która obniża się wraz z wiekiem, dlatego jest polecany także jako składnik przeciwzmarszczkowy. Hamuje aktywność tyrozynazy - enzymu, który przyczynia się do tworzenia brązowego barwnika skóry. Nadmierna aktywność tyrozynazy powoduje tworzenie przebarwień skóry. Ekstrakt z lukrecji jest zaliczany do składników o charakterze depigmentacyjnym. Jest dobrze tolerowany przez skórę i łatwo penetruje w jej głąb.
Fragaria Vesca (Strawberry) Fruit Extract - ekstrakt z owoców truskawki - zawiera polifenole, witaminy, minerały, flawonoidy, i kwasy organiczne, wykazujące  działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C, kwas elagowy, antocyjany, katechiny i kwercetyna. Kwas elagowy ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia ściany komórek w efekcie czego są odporniejsze na inwazję wolnych rodników i utratę wody oraz chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Antocyjany i kwercetyna usuwają zmiany rumieniowe skóry, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszają stany zapalne i obrzęki.Ekstrakt z truskawki zawiera także naturalny kwas salicylowy, który delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka oraz przeciwdziała zmianom trądzikowym. Ekstrakt z owocu truskawki działa zatem antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień (wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych), nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się, działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory, działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie, poprawia ukrwienie i koloryt skóry.
Cananga Odorata Flower Extract - ekstrakt z kwiatów ylang-ylang - składnik kompozycji zapachowych, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Olejek działa również przeciwbólowo, przeciwzapalnie, uspokajająco.
Tocopheryl Acetate - octan tokoferylu - pochodna witaminy E, odżywia skórę, działa antyoksydacyjnie, ma zwiększoną trwałość w warunkach silnej ekspozycji na promieniowanie UV
Adenosin - adenozyna - ma działanie przeciwzmarszczkowe i kondycjonujące skórę
Disteardimonium Hectorite - hektoryt disteardimonium – stabilizator kosmetyku
Polyglyceryl-4 isostearate  - izostearynian poliglicerylu-4 - emolient i substancja sprzyjająca tworzeniu emulsji, kondycjonująca skórę
Ozokerite - ozokeryt - spoiwo, stabilizator emulsji, substancja zwiększająca lepkość, zmniejszająca przezroczystość kosmetyku
Beeswax - wosk pszczeli - stosowany głównie jako środek poprawiający konsystencję (utwardzający).
Jest to wosk uzyskiwany poprzez stopienie plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły. Skład chemiczny wosku jest zmienny i zależy od jego pochodzenia. Według badań naukowych wosk zawiera ponad 300 dobroczynnych składników (witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy w tym tłuszczowe). Zawiera on głównie estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy. Wosk pszczeli uelastycznia i zmiękcza skórę. Ponieważ emulguje się bardzo łatwo, nadaje kremom ładny, jedwabisty połysk oraz sprawia, że wyroby zawierające go w swoim składzie dobrze się rozsmarowują. Ze względu na możliwą zawartość pyłków roślinnych nie powinien być używany w produktach dla alergików.
Propylene Carbonate - węglan propylenu - rozpuszczalnik, składnik fazy rozpuszczającej emulsji
Zinc Stearate - stearynian cynku - substancja zapobiegająca zbrylaniu, pigment, modyfikator śliskości
Diisostearyl Malate - jabłczan diizostearylu - składnik kondycjonujący skórę - emolient, surfaktant - substancja powierzchniowo czynna
Hexyl Laurate - laurynian heksylu - środek kondycjonujący skórę, emolient, rozpuszczalnik, modyfikator lepkości
Triethoxycaprylylsilane - trietoksykaprylosilan - pochodzi z grupy chemicznej silanów, czyli związków krzemu, substancja prawdopodobnie wpływająca na zmniejszanie widoczności zmarszczek i porów skóry - dostępne mi informacje nie są wystarczające, aby ocenić jej wpływ na skórę, dlatego oznaczam ją na pomarańczowo
Dimethicone/Methicone Copolymer - kopolimery dimetikonowo-metikonowe - środek zapobiegający zbrylaniu
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
Fragrance - kompozycja zapachowa
Cl 77491 - tlenek żelaza - żółcień żelazowa, pigment
Cl 77499 - tlenek żelazowo-żelazawy - czerń żelazowa - czarny pigment

Skład: Water, Titanium Dioxide, Dipropylene Glycol, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Cyclopentasiloxane, Diphenylsiloxy Phenyl Trimethicone, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Dimethicone, Glycerin, Arbutin, Sodium Hyaluronate, Cyclohexyasiloxane, Zinc Oxide, Sorbitan Sesquioleate, Magnesium Sulfate, Talc, Yogurt Powder, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) roqt Extract, Fragaria Vesca (Strawberry) Fruit Extract, Cananga Odorata Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Adenosin, Disteardimonium Hectorite, Polyglyceryl-4 isostearate, Ozokerite, Beeswax, Propylene Carbonate, Zinc Stearate, Diisostearyl Malate, Hexyl Laurate, Triethoxycaprylylsilane, Dimethicone/Methicone Copolymer, Methylparaben, Phenoxyethanol, Butylparaben, Propylparaben, Fragrance, Cl 77491, Cl 77499.
Pewnie zauważyłyście, że dzisiaj delikatnie opóźniona publikacja posta - wczoraj byłam na weselu i dzisiaj cały dzień jestem umierająca ;) - ale było SUPER!!! Żałuję, że nie miałam czasu cyknąć fotek makijażu, ale mam nadzieję, że na zdjęciach z wesela będzie coś widać - to może się pochwalę ;). A do makijażu użyłam paletki Sleek Acid - nie taka ona agresywna jak się wydaje! Bardzo ją polubiłam, bo jest zróżnicowana kolorystycznie, nie to co na przykład Paraguaya...

11 komentarzy:

  1. o, nie spotkalam sie z tym zeby nawet probki obklejac swoimi danymi, smiesznie troche:D

    co do bb creamow, ja mialam zamowic - nie zamowilam, nie zaluje bo odkrylam swoj podklad z ktorego jestem bardzo bardzo zadowolona. Nic mnie juz nie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie sprawiłabym sobie taki krem, ale z tego co widzę jest tyle odcieni, że nie potrafiłabym wybrać któregoś

    OdpowiedzUsuń
  3. A zapowiadał się fajnie ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. pojawil sie usmiech gdy przeczytalam ze daje prawie matowe wykonczenie a pozniej zniiiikl i juz nie wrocil . a szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  5. dostałam tę próbkę od Asian Store i jeszcze nie wypróbowałam, ale po Twojej opinii chyba nie spróbuję :( nie ma to jak Missha No 23 - kocham bezwarunkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no cóż , szkoda ;) dobrze że na świecie jest jeszcze wiele innych kosmetyków :D
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    www.zycie-kate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam Lioel Beyond the Solution i jak dla mnie kolor jest za ciemny, ale BB niczego sobie =]

    OdpowiedzUsuń
  8. matko, jak ja uwielbiam Twojego bloga :D dzień bez niego jest dniem straconym.. zaraziłaś mnie tymi bb kremami :D ogólnie wszystkim o czym piszesz :P taka jestem podatna na wpływy.. albo to może ty masz moc i potrafisz sprawić, że idą za Tobą tłumy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Siouxie, spróbuj, krem jest inny niż większość BB, ale jest dużo osób z niego zadowolonych, np.:
    http://mojakosmetykomania.blogspot.com/2011/05/probba-dzien-3.html
    może akurat dołączysz do zwolenników :-)

    Agata Ma Nosa, to dziwne, że nie spotkałaś się ze znakowaniem materiałów promocyjnych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, bo myślałam, że będzie lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  11. @Agata Ma Nosa - a zdradzisz jaki :D? będę kusić mimo to! :D

    @Natol - BB kremy świetnie się wtapiają :)

    @Siouxie - spróbuj - co Ci szkodzi - może będziesz z niego bardziej zadowolona niż ja - każdy znajdzie coś dla siebie wśród kremów BB - ten akurat zupełnie minął się z moimi oczekiwaniami, ale wiem, że ma bardzo wiele zwolenniczek (może też byłam przez to dla niego bardziej wymagająca?), a Misshę 23 też kocham :D

    @nudynapudy - bardzo mi miło :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).