sobota, 30 lipca 2011

Hawaiian Tropic - Coconut Body Butter - masło do ciała

PLUSY:
- piękny zapach - koktajlu kokosowego w stylu Pina Colada
- super konsystencja - w żadnym wypadku nie wodnista jak balsamy, nie jest to też twarde masełko, a typowo miękkie
- świetnie się rozsmarowuje
- bardzo dobrze się wchłania - nie pozostawia tłustej ani lepkiej warstwy na skórze
- nie roluje się na skórze
- bardzo wydajne - dzięki temu, że dobrze się rozsmarowuje
- fajna, przyjemna dla oka szata graficzna i opakowanie
- 200ml za 17,50zł w drogerii Paatal to dla mnie jak najbardziej normalna cena i jak mi się skończy to pewnie się skuszę na kolejne :D
- zapach nie utrzymuje się jakoś nadmiernie długo na skórze, co mogłoby kolidować z naszymi perfumami, jest wyczuwalny po aplikacji, a z czasem się neutralizuje
- super nawilża skórę, zwłaszcza po opalaniu - dało nawet radę moim wiecznie łuszczącym się łydkom!
- bardzo dobry skład
MINUSY:
- nie zauważyłam :D
OCENA OGÓLNA:
6/6
Nie lubię maseł i balsamów do ciała, ale to masełko podbiło moje serce. Bardzo się polubiliśmy przede wszystkim ze względu na zapach i to, że nie pozostawia po sobie lepkiej ani tłustej warstwy na skórze. Na pewno będę chciała wypróbować także inne produkty z linii Hawaiian Tropic, która jest dostępna w drogerii Paatal, od której otrzymałam masełko do testów (bardzo dziękuję!) - nie miało to jednak wpływu na moją ocenę - masełko jest po prostu naprawdę dobre!
SKŁAD:
Aqua - woda
Glycerin - gliceryna - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący, odżywiający włosy, humektant - środek zatrzymujący wodę, higroskopijny, obniża lepkość, rozpuszczalnik, składnik kondycjonujący skórę. Gliceryna używana jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca - ma właściwości higroskopijne czyli przyciąga cząsteczki wody z otoczenia i w kremie gromadzi je na powierzchni skóry.
Diisopropyl Adipate - adipat diizopropylu - składnik kompozycji zapachowych, plastycyzer - uplastycznia konsystencję, składnik kondycjonujący skórę - emolient, rozpuszczalnik
Cetearyl Alcohol - alkohol cetearylowy - mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego, substancja powierzchniowo czynna, emolient tzw. tłusty, w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy, substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne).
Mangifera indica - mango indyjskie - zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin, flawonoidów, polifenoli, minerałów i karotenoidów. Działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień, nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się, działa przeciwzapalnie i delikatnie ściągająco, poprawia ukrwienie i koloryt skóry
Butyrospermum Parkii - surowiec z masłosza Parka - masło Shea - środek kondycjonujący, nawilżający, natłuszczający, wygładzający, okluzyjny, zwiększa lepkość kosmetyku
Theobroma Cacao - masło kakaowe - dobry stabilizator emulsji, jedna z przyczyn pięknego zapachu, o działaniu natłuszczającym, nawilżającym, wygładzającym, jest biozgodne z ludzką skórą - co oznacza, że jest dobrze tolerowane i nie powoduje alergii kontaktowej
Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy - stabilizator emulsji, składnik kompozycji zapachowych, surfaktant - składnik obniżający napięcie powierzchniowe, składnik emulgujący, emolient - tworzy na powierzchni skóry film - powłoczkę ochronną, modyfikator lepkości
Isopropyl Myristate - mirystynian izopropylu - obecny naturalnie w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, spoiwo, składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący skórę - emolient, rozpuszczalnik
Glyceryl Stearate - stearynian glicerylu - emulgator
Cocos Nucifera - olej kokosowy - zwany masłem kokosowym, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Zawiera nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany do skóry suchej i pękającej, dojrzałej, uszkodzonej przez słońce. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa.. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające skórę.
Aloe Barbadensis - aloes zwyczajny - najbogatsza w lecznicze składniki odmiana aloesu, łagodzi skórę suchą i chroni przed uszkodzeniami, ma bogate właściwości odżywcze, zmiękczające skórę, ma właściwości chłodzące. Pozostawia skórę gładką i uspokojoną. Jest bardzo łagodny i może być stosowany do skóry wrażliwej, a także normalnej i tłustej, ponieważ jest lekki i nie ma właściwości komedogennych. Łagodzi podrażnienia posłoneczne.
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Triethanolamine - trietanoloamina - składnik kompozycji zapachowych, modyfikator pH - buforujący, emulgator, surfaktant - obniża napięcie powierzchniowe
Persea Gratissima - awokado - surowcem jest olej - jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetyce, ze względu na zawartość sporej grupy witamin, między innymi ważnych dla skóry - A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowej budowy struktur lipidowych w komórkach skóry, a także na różnych poziomach biosyntezy składników koniecznych do prawidłowej budowy oraz fizjologii skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na odżywienie skóry, przeciwdziałają stanom alergicznym skóry, hamują parowanie wody ze skóry (powstrzymują transepidermalną utratę wody - TEWL). Olej z awokado zawiera ponadto skwalen posiadający właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Jest też doceniany jako składnik kosmetyków pomocnych w walce z łuszczycą i egzemą.
Caprylyl Glycol - glikol kaprylilowy - środek nawilżający, zmiękczający, zwilżający, modyfikator lepkości. Biologiczny stabilizator. Wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Z tego powodu może znaleźć zastosowanie jako konserwant.
Carbomer - karbomer - stabilizator emulsji, środek zwiększający/modyfikujący lepkość, żelotwórczy
Ceteth-10 Phosphate - fosforan 10-cetylu - surfaktant, substancja myjąca, środek powierzchniowo czynny
Dicetyl Phosphate - fosforan dicetylu - surfaktant, substancja myjąca, środek powierzchniowo czynny, emulgator
Parfum - kompozycja zapachowa
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Tocopheryl Acetate - octan tokoferylu - pochodna witaminy E, odżywia skórę, działa antyoksydacyjnie, ma zwiększoną trwałość w warunkach silnej ekspozycji na promieniowanie UV
Ascorbic Acid - kwas askorbinowy - witamina C, antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane czynnikami zewnętrznymi np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Działa głównie na powierzchni skóry - wyrównuje koloryt oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia (sam kwas askorbinowy przenika słabo - musi być dostarczony zamknięty w liposomach lub w postaci lepiej przenikających estrów). Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Jest składnikiem kompozycji zapachowych, regulatorem pH (zakwasza kosmetyk) - składnikiem buforującym oraz maskującym (zapobiega przyłączaniu się metali ciężkich do składników kosmetyku, co mogłoby zaburzać jego właściwości).
Retinyl Palmitate - palmitynian retinylu - jest najsłabszą, ale i najłagodniejszą formą witaminy A w postaci estrowej. Jego stosowanie jest możliwe nawet w przypadku cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują mocniejszych preparatów z retinolem czy kwasem retinowym. Pod wpływem enzymów część palmitynianu może przejść w skórze w retinol, a później zostać konwertowana do kwasu retinowego - stąd często o palmitynianie retinylu mówi się pro-retinol. Palmitynian działa głównie na zewnętrzne warstwy naskórka. Reguluje proces keratynizacji, zmniejsza jego suchość i szorstkość. Znajduje z powodzeniem zastosowanie w produktach niwelujących objawy tzw. gęsiej skórki, a także w pielęgnacji stóp, kolan czy łokci. Zwiększa elastyczność skóry i wygładza drobne zmarszczki. Zwiększa odporność na działanie promieni słonecznych. Właściwy poziom witaminy A jest niezbędny do utrzymania zdrowych i mocnych włosów. W przypadku niedoborów stają się one łamliwe, suche i bez połysku, a ich wygląd można poprawić stosując palmitynian w maskach do włosów.
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Plumeria Acutifolia - plumeria - składnik kompozycji zapachowych, działa nawilżająco
Psidium Guajava - gujawa - bogata w witaminę C, ma działanie antyoksydacyjne - zapobiega negatywnemu wpływowi wolnych rodników, zapobiega starzeniu
Carica Papaya - ekstrakt z owoców papai - główną substancją aktywną jest papaina - zmiękcza ona i usuwa obumarłe warstwy naskórka nie naruszając zdrowej skóry. Miąższ owoców papai jest bogaty w beata-karoten oraz witaminę C, a także potas, wapń, żelazo, magnez oraz karotenoidy i flawonoidy. Ekstrakt z papaji działa łagodząco, pomagając w regeneracji podrażnionej skóry. Ekstrakt łączy zalety delikatnie złuszczającego, oczyszczającego i rozjaśniającego działania papainy z odżywczymi, nawilżającym i ujędrniającym działaniem cukrów, witamin i minerałów w nim zawartych. Ekstrakt z papaji ma także działanie nawilżające włosy i oraz chroni je przed wysuszeniem.
Passiflora Incarnata - męczennica - środek o działaniu ściągającym, wygładzającym, głęboko odżywiającym skórę
Colocasia Antiquorum - kolokazja - kapusta karaibska - bogata w skrobię, działanie wygładzające skórę
Dimethicone - dimetikon - silikon, środek zapobiegający pienieniu, emolient okluzyjny - tworzy na skórze/włosach film kondycjonujący, poprawiający wygląd, przez swoje filmotwórcze właściwości może działać komedogennie - powodować powstawanie zaskórników
Acetyl Tyrosine - acetylotyrozyna - składnik kondycjonujący skórę, wspomagający opalanie
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Disodium EDTA - disodium EDTA - środek pochodzenia syntetycznego, stosowany głównie jako stabilizator zapobiegający zmianie zapachu, konsystencji i wyglądu produktu.
Ethylparaben - etylparaben - konserwant, środek zapachowy
Amyl Acetate - octan amylu - substancja zapachowa, rozpuszczalnik, substancja maskująca - zapobiega przyłączaniu się jonów metali ciężkich do składników kosmetyku
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
Sodium Riboflavin Phosphate - fosforan sodowy ryboflawiny - substancja kondycjonująca skórę
Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy - środek obniżający napięcie powierzchniowe, konserwant, rozpuszczalnik, środek zapachowy
CI 19140 - Yellow 5 Lake - pigment
CI 15985 - Yellow 6 Lake  - pigment

Skład: Aqua, Glycerin, Diisopropyl Adipate, Cetearyl Alcohol, Mangifera Indica, Butyrospermum Parkii, Theobroma Cacao, Cetyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Glyceryl Stearate, Cocos Nucifera, Aloe Barbadensis, Phenoxyethanol, Triethanolamine, Persea Gratissima, Caprylyl Glycol, Carbomer, Ceteth-10 Phosphate, Dicetyl Phosphate, Parfum, Methylparaben, Tocopheryl Acetate, Ascorbic Acid, Retinyl Palmitate, Silica, Plumeria Acutifolia, Psidium Guajava, Carica Papaya, Passiflora Incarnata, Colocasia Antiquorum, Dimethicone, Acetyl Tyrosine, Butylparaben, Disodium EDTA, Ethylparaben, Amyl Acetate, Propylparaben, Sodium Riboflavin Phosphate, Benzyl Alcohol, CI 19140, CI 15985.



33 komentarze:

  1. kurcze taki zapach i same plusy ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. O prosze a inna blogerka wyczuwała w zapachu gruszki, a tu kokos... hm to może jednak pachnie kokosem =]

    OdpowiedzUsuń
  3. musi rewelacyjnie pachniec ;)

    http://bajeczneopowisci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ale porządna recenzja! kuszący produkt;)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Natasza Miszczuk - jak dla mnie to typowa Pina Colada :D wyczuwam nieco ananasa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mnie zachęciłaś!:D Chyba zaraz zamówie to masełko bo strasznie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda, że nie lubię kokosu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie się absolutnie opakowanie nie podoba, nie lubię takich różowych pudełek.. .:P

    OdpowiedzUsuń
  9. ahhh . . . musi mieć piękny zapach . ; D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam zapach kokosa w kosmetykach:) chyba sie skusze przy nastepnych zakupach

    OdpowiedzUsuń
  11. To o łydkach jest wystarczającym argumentem :) Ja też mam ten problem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. czytam już drugą pozytywną opinię i chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Sam zapach już mnie woła i zachęca do kupienia;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to apetycznie wygląda ;)

    Kochana zapraszam do mnie, bo nominowałam Cię do 'One lovely blog award'. Dokładne info na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pachnie bardzo mocno kokosem, kupiłam na lotnisku n strefie bezcłowej, ale zapłaciłam 35 zł czyli dwa razy więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Opakowanie bajeczne! Patrząc na nie już czuję jak pachnie ten balsam kokosem:)mmmm

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak patrzę na opakowanie, to przenoszę się na plażę z białym piaskiem i mnóstwem palm :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki długi skład tego kosmetyku!! :)) Pierwszy raz widzę na oczy to masło do ciała. Też ogólnie nie przepadam, są dość tłuste, gęste i nie zawsze przyjemnie pachną na skórze. Ale po twojej recenzji chętnie się rozejrzę za tym masłem w drogeriach:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, ale wg. mnie trochę tandetne opakowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda powalająca uwielbiam takie opakowania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ahhh, zastanawiałam się czy wziąć do zakupów i w końcu zapomniałam kliknąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nominowałam cię do One lovely blog award
    Zapraszam :) http://caroline-daily.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. nominowałam Cię do ‘One lovely blog award’. Dokładne informacje na blogu http://www.mialook.pl/

    OdpowiedzUsuń
  24. same korzyści w dodatku za taka cene!:)
    Mam pytanie odnosnie klepu Paatal, nigdy tam nie zamawiałam jeszcze dopiero sie przymierzam do jakis wiekszych zakupow, słyszałam ze wysyła do paczkomatow jest darmowa, to prawda? To od jakiejs konkretny kwoty czy bez roznicy?

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej! Mam do ciebie wielką prośbę. Ponieważ robiłaś ostatnio zamówienie z Paatal, bardzo bym była wdzięczna gdybyś powiedziała mi czy płaciłaś przez DotPay. Ja płaciłam i nawet dostałam potwierdzenie że się zapłaciło, ale na razie nie ściągnęli mi ani grosza z konta i trochę się martwię czy wszystko ok, a Paatal mi nie odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  26. @siulka - dziękujemy za recenzję!

    @bibelotka - promocja z paczkomatami za 0zł trwała tylko przez pierwszy miesiąc współpracy z nimi. teraz opłata=8zł.

    @ivonizzle - jeśli to Ty pytałaś u nas na FB, to już wszystko wiadomo:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie dość, że śliczne różowe opakowanie to jeszcze o zapachu kokosa :) Marzenie.
    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziewczyny, chcemy tylko dać znać, że właśnie ruszyła specjalna promocja tych masełek - teraz tylko za niecałe 8zł za opakowanie! :)
    Zapraszamy do zakupów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).