czwartek, 21 lipca 2011

Eveline - Sun Care - Balsam po opalaniu 3w1

PLUSY:
- bardzo przyjemny zapach - nie daje mi po nosie znienawidzonym mentolem/kamforą, która często jest obecna w kosmetykach chłodzących po opalaniu
- super konsystencja - z tubki wychodzi kremowy żel, który w czasie rozsmarowywania zamienia się w... wodę :D a właściwie w coś takiego płynnego
- fantastycznie się wchłania i nie pozostawia lepkiej ani tłustej warstwy
- jest nietłusty, bardzo lekki
- efekt chłodzący jest super - idealny po opalaniu
- przyspiesza gojenie poparzeń słonecznych - wypróbowane
- przyjemnie nawilża skórę
- cena ok. 12zł
MINUSY:
- największy zarzut - zawiera DMDM hydantoinę! :( gdyby nie to, skład byłby całkiem niezły...
OCENA OGÓLNA:
4/6
Uwielbiam ten balsam. Stosuję go już od dawna i wiem, że nie zawodzi nawet gdy troszkę podjaram sobie ramiona czy plecki (uwielbiam na wakacjach siedzieć w basenie i ramiona wystają wtedy na słońce, co często kończy się poparzeniem :( ). Bardzo lubię jego zapach, bo nie ma w nim mentolu ani kamfory, których nie znoszę. Bardzo przyjemnie chłodzi, a co najważniejsze - nie klei się! Mój letni faworyt, który zawsze jeździ ze mną na wakacje :D. I tutaj entuzjazm ulega ochłodzeniu, ponieważ niczym kubeł zimnej wody odzywa się świadomość, że zawiera DMDM hydantoinę - składnik wysoce szkodliwy, w wielu krajach zabronione jest stosowanie go w kosmetykach, w Polsce zastosowanie podlega surowym restrykcjom. Same dobrze wiecie, że nie należę do osób ze skłonnością do przesadnego krytycyzmu wobec składników kosmetyków, zawsze staram się nie wyolbrzymiać, ale w tym przypadku jestem zmartwiona faktem, że ten składnik się pojawił. Na szczęście dopiero na samym końcu składu, ale mimo wszystko wolałabym, aby go nie było w ogóle. W związku z tym z przewidywanej dla balsamu oceny 6 spada ona do 4 :(. Na szczęście balsamu tego używamy tylko latem ;). Odradzam go jednak osobom ze skórą wrażliwą, alergikom (chociaż dla takich osób jest rekomendowany wg opisu na opakowaniu...), a także zdecydowanie nie polecam stosowania go na twarz, a przede wszystkim okolice oczu. Ja będę używać mimo wszystko, bo bardzo, bardzo go lubię :).
SKŁAD:
Aqua/Water - woda
Panthenol - pantenol - prowitamina B5, odżywia, działa antystatycznie, łagodząco, stosowany zewnętrznie działa na skórę leczniczo - przyspiesza podziały komórkowe komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, jest korzystny również dla skóry poparzonej. Jest stosowany też w preparatach do opalania i po opalaniu. D-pantenol podczas opalania się przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika-melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry-zaczerwienienie, łuszczenie się skóry. Prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) przez co powoduje nawilżanie skóry.
Mineral Oil - parafina płynna - podłoże kosmetyków, olej mineralny, składnik kompozycji zapachowych, kondycjonujący włosy, emolient - tworzy na powierzchni skóry film - powłoczkę ochronną, środek okluzyjny, rozpuszczalnik, może powodować "zapychanie" porów, podrażnienia u osób nadwrażliwych
Glycine Soya Oil - olej sojowy - antyoksydant, składnik kompozycji zapachowych, substancja kondycjonująca skórę, powoduje okluzję - tworzenie ochronnej i odżywczej warstwy na skórze - emolient
Butylene Glycol - glikol butylenowy - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący skórę, rozpuszczalnik, związek obniżający lepkość, humektant (substancja higroskopijna - pochłaniająca wodę)
Laminaria Hyperborea Extract - ekstrakt z laminarii północnej (listownicy) - listownica to glon - brunatnica, bogaty w aminokwasy, witaminy i mikroelementy w połączeniu, stymuluje metabolizm i usprawnia mikrocylkulację, przyspieszając usuwanie złogów i toksyn, stosowany najczęściej w kosmetykach wyszczuplających, ma również działanie ochronne na skórę
Glycerin - gliceryna - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący, odżywiający włosy, humektant - środek zatrzymujący wodę, higroskopijny, obniża lepkość, rozpuszczalnik, składnik kondycjonujący skórę. Gliceryna używana jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca - ma właściwości higroskopijne czyli przyciąga cząsteczki wody z otoczenia i w kremie gromadzi je na powierzchni skóry.
Propylene Glycol - glikol propylenowy - substancja obniżająca napięcie powierzchniowe, rozpuszczalnik
Hyaluronic Acid - kwas hialuronowy - naturalna substancja obecna w ludzkim organizmie - głównie w skórze, w miarę starzenia jego zawartość w skórze zmniejsza się. Kwas hialuronowy ma wysokie zdolności  utrzymywania nawilżenia skóry. Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 masy naszego ciała stanowi woda, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie. Kontroluje również poziom płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych. Niestety nawet najmniejsza cząsteczka HA, o masie większej niż 100 kDa (0,1 MDa), nie przenika przez zdrową skórę. Granicą przepuszczalności zdrowej skóry są cząsteczki o masie do 3 kDa! Dlatego też, jakiekolwiek korzyści, z kosmetycznego zastosowania HA wynikają z jego obecności na powierzchni skóry. Badania wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu HA korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta skóra ponownie pokrywa się nabłonkiem). Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych. Roztwór kwasu hialuronowego dzięki swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.  HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie). (źródło: Zrób Sobie Krem)
Betaine - betaina - związek organiczny, pochodna glicyny, otrzymywana z buraka cukrowego, związek hydrofilowy o działaniu silnie nawilżającym. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz w preparatach kondycjonujących włosy. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów, humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki
Octyldodecanol - oktylododekanol - emolient, tworzy na powierzchni włosów i skóry warstwę okluzyjną celem zapobiegania nadmiernej utracie wody przez skórę - pośrednio działa więc nawilżająco - kodnycjonuje skórę i włosy (wygładza i zmiękcza je), wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku - poprawia rozprowadzanie, stabilizuje emulsję - zapobiega oddzielaniu się poszczególnych składników
Dimethicone - dimetikon - silikon, środek zapobiegający pienieniu, emolient okluzyjny - tworzy na skórze/włosach film kondycjonujący, poprawiający wygląd, przez swoje filmotwórcze właściwości może działać komedogennie - powodować powstawanie zaskórników
Isopropyl Myristate - mirystynian izopropylu - obecny naturalnie w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, spoiwo, składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący skórę - emolient, rozpuszczalnik
Hydrolyzed Caesalpina Spinosa Gum - modyfikowana guma z drzewa Tara - naturalny polimer (galaktomannany), składnik konsystencjotwórczy, tworzy film na skórze, stabilizuje emulsje
Caesalpina Spinosa Gum - wyselekcjonowana frakcja z drzewa Tara - naturalny polimer (galaktomannany), składnik konsystencjotwórczy, tworzy film na skórze, stabilizuje emulsje
Dicaprylyl Carbonate - węglan dikaprylilu - środek kondycjonujący skórę, emolient
Acrylates / C 10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer - akrylaty, polimery krzyżowe akrylatowo-alkilowe - stabilizatory emulsji, podwyższają lepkość kosmetyku, filmotwórcze
Triethanolamine - trietanoloamina - składnik kompozycji zapachowych, modyfikator pH - buforujący, emulgator, surfaktant - obniża napięcie powierzchniowe
Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract - ekstrakt z jabłek - zawiera cukry w postaci fruktozy i sorbitolu, kwasy organiczne - kwas jabłkowy, cytrynowy, winowy, mlekowy i salicylowy, witaminy - prowitamina A, witamina C oraz z grupy B. Ekstrakt działa antybakteryjne, silnie nawilżająco i zmiękczająco, poprawia przenikalność naskórkową dla surowców aktywnych dlatego warto łaczyć go z innymi cenionymi ekstraktami. Ekstrakt jabłkowy jest cenionym antyoksydantem - zapobiega starzeniu się cery. Ma pozytywne działanie na stan naczyń krwionośnych. Bardzo skutecznie ujędrnia skórę, przywracając jej elastyczność i młody wygląd.
Allantoin - alantoina - pochodna mocznika. Ma działanie regenerujące - ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry, również tej wrażliwej. Ma działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Stosowana jest także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.
Glucose - glukoza - monosacharyd - cukier, składnik kondycjonujący skórę - humektant - składnik wiążący wodę, nawilżający
Urea - mocznik - działa na skórę keratolitycznie czyli rozmiękcza keratynę warstwy rogowej naskórka, działa zmiękczająco. Działa przeciwświądowo. Jest higroskopijny czyli przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować, dzięki czemu działa intensywnie nawilżająco. Mocznik powoduje, że skóra jest gładka i jędrna. W koncentracjach 5-10% działanie nawilżające mocznika wykorzystuje się nawet w leczeniu łuszczycy i dermatoz.
Menthyl Lactate - mleczan mentylu - składnik kompozycji zapachowych, odświeżający, odpowiada za działanie chłodzące kosmetyku
PPG-26-Buteth-26 - polioksyetylenowo-polioksypropylenowy eter alkoholu butylowego - składnik kompozycji zapachowej, środek kondycjonujący skórę i włosy, surfaktant, srodek powierzchniowo czynny, emulgator
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil - pochodna glikolu polietylenowego i uwodornionego oleju rycynowego - substancja powierzchniowo czynna - substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, emulgator - składnik umożliwiający powstanie emulsji, poprawia konsystencję, pełni rolę solubilizatora, który umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Ethylparaben - etylparaben - konserwant, środek zapachowy
Isobutylparaben - izobutylparaben - konserwant
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
DMDM Hydantoin - DMDM hydantoina - konserwant, donor formaldehydu (40% roztwór formaldehydu to formalina - tak, tak - właśnie ta używana do konserwacji ciał w prosektoriach) - pochodna formaldehydu, może uwalniać w produkcie lub na skórze formaldehyd, który powoduje szybsze starzenie się skóry i jest silnym alergenem! Jest także potencjalnie kancerogenny! W Unii Europejskiej konserwant ten dopuszczony jest do wszystkich wyrobów, przy czym jego maksymalna zawartość w produkcie końcowym nie może przekroczyć 0,6 % aktywnego składnika. Ocena Bezpieczeństwa stosowania DMDM Hydantoiny została oceniona przez ekspertów CIR (Cosmetic Ingredient Reviev). Przeprowadzono badania kliniczne , które potwierdziły, że jeżeli jest on stosowany w stężeniu do 0,6% aktywnego składnika jest bezpieczny dla ludzi , ponadto słabo wchłaniana z powierzchni skóry. Przy tej ilości mogą wystąpić oczywiście reakcje alergiczne u ludzi, którzy są uczuleni na formaldehyd, ale jest to sprawa indywidualna każdego z osobna. Wydzielanie wolnego formaldehydu z DMDM Hydantoiny zależy m.in. od temperatury, pH (stabilne w zakresie 3-9). DMDM Hydantoina zawiera formaldehyd ale jest to tzw. "unieszkodliwiony" formaldehyd" tzn. taki, który jest częścią składową większych cząsteczek. Faktem jest to, iż te cząsteczki są nietrwałe i wolny folrmadehyd uwalnia się z nich, ale przy dopuszczonej zawartości procentowej w produkcie końcowym 0,6 % składnika aktywnego są to ilości, które są zupełnie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Sam formaldehyd, który znajduje się np. m.in. też w dymie tytoniowym powoduje starzenie się skóry, ale nie przy takich ilościach jakie stosowane są w kosmetyce. Przy ilości powyżej 0,05% wolnego formaldehydu w gotowym produkcie należy umieszczać zapis "zawiera formaldehyd" i są to ilości dopuszczane w UE, czyli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. (źródło: Uroda Polska) Na opakowaniu tego produktu nie ma takiego zapisu, a więc teoretycznie jesteśmy bezpieczne...
Fragrance - kompozycja zapachowa
Disodium EDTA - disodium EDTA - środek pochodzenia syntetycznego, stosowany głównie jako stabilizator zapobiegający zmianie zapachu, konsystencji i wyglądu produktu.
Lilial - lilial - aldehyd liliowy, składnik kompozycji zapachowych, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Linalool - linalool - składnik kompozycji zapachowych, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Limonene - limonen - składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów
Hydroxycitronellal - hydroksycitronellal - składnik kompozycji zapachowej

Skład: Aqua/Water. Panthenol, Mineral Oil, Glycine Soya Oil, Water / Butylene Glycol / Laminaria Hyperborea Extract, Glycerin, Propylene Glycol, Hyaluronic Acid, Betaine, Octyldodecanol, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Water / Propylene Glycol, Glycerin / Hydrolyzed Caesalpina Spinosa Gum / Caesalpina Spinosa Gum, Dicaprylyl Carbonate, Acrylates / C 10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Water / Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Allantoin, Glucose, Urea, Menthyl Lactate / PPG-26-Buteth-26 / PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol / Methylparaben / Butylparaben / Ethylparaben / Isobutylparaben / Propylparaben, DMDM Hydantoin, Fragrance, Disodium EDTA, Lilial, Linalool, Limonene, Hydroxycitronellal

6 komentarzy:

  1. Ja chciałabym mieć powód do używania kremu o opalaniu, ale jak już pisałam promienie słoneczne omijają mnie szerokim łukiem i nie opalam się ani na rązowo ani na czerwono ani na żaden inny kolor. Muszę się wiecznie ratować słońcem w butelce :(

    OdpowiedzUsuń
  2. skład jest "nawet spoko" - więc raczej go kupie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym produkcie i podobno jest całkiem fajny;) Obserwuje i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda tylko ze sloneczka u mnie brak :(


    http://bajeczneopowisci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeraziłaś mnie tym składnikiem, naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jestem pod wrażeniem dokładności Twojej notki o tym produkcie. Dodaję do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).