piątek, 22 lipca 2011

Skin79 - Super+ Beblesh Balm SPF25 PA++ - BB krem

PLUSY:
- dość dobrze kryje
- konsystencja przyjemna w użyciu, nie jest nadmiernie gęsty, dobrze się nakłada
- odcień, który nie wydobywa różowych tonów - nie świnkuje :D, stapia się ze skórą - bardzo dobrze zgrał z moją karnacją i wtopił kolorystycznie - jest taki średnio jasny
- nie podkreśla suchych skórek
- w Asian Store można zakupić próbkę w saszetce - 8zł, produkt w opakowaniu 5ml (taki jak mój - wystarczy na jakieś 5 użyć, z przywieszką :D) - 19zł, oraz pełnowymiarowe 40g - 85zł, na ebay pełny wymiar - 45zł - zatem ceny takie dość standardowe jak na BB kremy
- nie robi plam ani smug
- nie zostawia tak silnego efektu glow jak Missha PC
- zawiera filtry UV
MINUSY:
- niestety słabo zapobiega błyszczeniu, zaczynam się świecić po około 2-3 godzinach - naprawdę nie wiem czy to z moją skórą jest coś nie tak, że tak szybko się wybłyszczają te BB kremy... na razie tylko Missha PC i Lioele Water Drop dały radę w 99% w tej kwestii
- zapach podobny do kremu Nivea, który niespecjalnie lubię
- troszkę go widać na buzi, ponieważ się nieco utlenia - u mnie to jest widoczne zwłaszcza w okolicy brwi i jest bardzo denerwujące - nie lubię takiego efektu
- niezbyt trwały - wytrzyma tak około 7-8 godzin
- bardzo długi skład (męczyłam się nad analizą ze 2 godziny, ale nie o to chodzi - im dłuższy skład tym de facto mniej każdego ze składników, a zatem ich działanie - znikome...)
- zawiera triklosan - substancję, której wolałabym w kosmetykach uniknąć ze względu na liczne doniesienia o jej negatywnym wpływie na człowieka i środowisko (szczegóły w opisie składu)


OCENA OGÓLNA:
3+/6
Spodziewałam się po nim znacznie więcej, ale niestety nie spełnił moich oczekiwań :(. Zależy mi przede wszystkim na opanowaniu błyszczenia, a on tego nie robi w zadowalającym mnie stopniu. Ogólnie rzecz biorąc bardzo średnio mi podszedł, ale wiem, że są jego zwolenniczki. Na mnie niestety się utlenia dając mało estetyczny efekt wokół brwi. Za przyjemną aplikację, dobry odcień i zadowalające krycie oraz naturalne wykończenie mogę mu zaproponować ocenę 3+, bo nie spełnia podstawowego wymagania - utrzymywania błyszczenia w ryzach.
Dziękuję Asian Store za możliwość wypróbowania tego BB kremu - oczywiście nie miało to wpływu na moją ocenę.

SKŁAD:
Water - woda
Titanium Dioxide  - dwutlenek tytanu - biały pigment, a jednocześnie fizyczny filtr UV, odpowiada za właściwości kryjące
Propylene Glycol - glikol propylenowy - substancja obniżająca napięcie powierzchniowe, rozpuszczalnik
Cyclomethicone - cyklometikon - silikon, substancja filmotwórcza, emolient
Dimethicone - dimetikon - silikon, środek zapobiegający pienieniu, emolient okluzyjny - tworzy na skórze/włosach film kondycjonujący, poprawiający wygląd, przez swoje filmotwórcze właściwości może działać komedogennie - powodować powstawanie zaskórników
Isopropyl Palmitate
Ethylhexyl Methoxycinnamate - metoksycanymonian etylheksylu - filtr UV - absorbujący - filtr chemiczny, jeden z najczęściej stosowanych filtrów, często obecny też w kremach pielęgnacyjnych i produktach do makijażu, ma niewielki potencjał alergiczny, filtr UVB (290-320nm) i UVAII (320-340nm)
Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate - mieszanina estrów glikolu butylenowego z kwasami kaprynowym i kaprylowym - emolient, substancja kondycjonująca, nawilżająca i natłuszczająca skórę
Sweet Almond Oil (Prunus amygdalus dulcis Oil) - olej ze słodkich migdałów - jest bardzo dobrym emolientem, wygładza skórę, ma bardzo wysokie zdolności nawilżające, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie. Stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę.
Ethylhexyl Salicylate (Octisalate) - salicylan etylheksylu - chemiczny filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego - absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 5%.
Dipentaerythrityl Hexahydroxystearate/Stearate/Rosinate - hydroksystearynian/stearynian/bursztynian dipentaerytrylu - substancja kondycjonująca skórę - okluzyjna, podnosi napięcie powierzchniowe kosmetyku, emulgator, regulator lepkości kosmetyku
Cetyl Peg/Ppg-10/1 Dimethicone - cetyl peg/ppg-10/dimetikon - polimer silikonu, glikolu propylenowego i polietylenowego, środek kondycjonujący, surfaktant (obniża napięcie powierzchniowe), emulgator
Portulaca Oleracea - portulaka pospolita - ma potwierdzone właściwości kojące i drenujące, przyczynia się do zachowania jednolitego wyglądu skóry, pomaga w walce z trądzikiem
Trihydroxystearin - trihydroksystearyna - składnik kondycjonujący skórę - tworzący okluzyjną powłoczkę na skórze, podwyższa lepkośc kosmetyku, emolient - natłuszcza i odżywia skórę, rozpuszczalnik, regulator lepkości
Glycosyl Trehalose - glikozylotrehaloza - pochodna cukrowa, spoiwo, stabilizator emulsji, substancja filmotwórcza, humektant - substancja nawilżająca, składnik ochronny dla skóry
Disteardimonium Hectorite - hektoryt disteardimonium – stabilizator kosmetyku
Talc - talk - w kosmetyce jest stosowany jako wypełniacz. Nadaje pudrom i cieniom jedwabistość i poślizg, zwiększa przyczepność. Jest dość przejrzysty, rozjaśnia nieco kolory i dodaje im intensywności. Jest dobrym rozwiązaniem do ciemniejszej karnacji.
Methicone - metikon - substancja kondycjonująca - okluzyjna - emolient, antystatyczny, modyfikator powierzchniowy
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Fragrance - kompozycja zapachowa
Zinc Oxide - tlenek cynku - środek zapobiegający zbrylaniu, pigment (biały - biel cynkowa), środek ochronny i fizyczny filtr UVA-UVB, (UVA - w wysokim stężeniu) odpowiada za właściwości kryjące, ma działanie wysuszające w zmianach trądzikowych
Tocopheryl Acetate - octan tokoferylu - pochodna witaminy E, odżywia skórę, działa antyoksydacyjnie, ma zwiększoną trwałość w warunkach silnej ekspozycji na promieniowanie UV
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
Hydrogenated Starch Hydrolysate - hydrolizat uwodornionej skrobi - pozyskiwany z uwodornienia krochmalu kukurydzianego, substancja nawilżająca, kondycjonująca skórę
Butylene Glycol - glikol butylenowy - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący skórę, rozpuszczalnik, związek obniżający lepkość, humektant (substancja higroskopijna - pochłaniająca wodę)
Glycerin - gliceryna - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący, odżywiający włosy, humektant - środek zatrzymujący wodę, higroskopijny, obniża lepkość, rozpuszczalnik, składnik kondycjonujący skórę. Gliceryna używana jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca - ma właściwości higroskopijne czyli przyciąga cząsteczki wody z otoczenia i w kremie gromadzi je na powierzchni skóry.
Citrus Unshiu - mandarynka satsuma - ekstrakt z mandarynki Satsuma działa ujędrniająco, odświeżająco i łagodząco na skórę, pozwala kontrolować produkcję melaniny - działa rozjaśniająco. Bogaty w witaminę C, antyoksydant - ochrania, odżywia i rozświetla skórę
Schisandra Chinensis - cytryniec chiński - ma zdolność przyspieszania procesu regeneracji skóry, pomaga leczyć egzemę oraz zapalenie skóry
Lycium Chinense - kolcowój chiński - kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jego owocach - zwanychjagodami Goji, mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę
Helianthus Annuus - olej słonecznikowy - tutaj zastosowany jako olej bazowy, zawiera kwas linolowy, woski, fosfolipidy, karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym z niewielu olejów roślinnych, które nie powodują tworzenia zaskórników
Ivy Extract (Hedera helix Extract) - ekstrakt z bluszczu - bogaty we flawonoidy. Zawiera również saponiny triterpenowe, kwasy fenolowe oraz olejek eteryczny. Przyspiesza proces redukcji tkanki tłuszczowej, pobudza krążenie krwi i zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych. Usprawnia funkcjonowanie tkanki łącznej, poprawia elastyczność i jędrność skóry. Neutralizuje wolne rodniki oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.
Caviar - kawior - kawior zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów, które regenerują uszkodzoną barierę ochronną naskórka, przyspieszają odnowę komórek i umożliwiają wnikanie do skóry białek i enzymów. Zwiększają też przyswajanie witaminy A, która pobudza naskórek do odnowy. Oprócz tego zawiera fosfor, który odżywia i wzmacnia skórę; mikroelementy (m.in. cynk, jod, magnez), które nawilżają i pobudzają do pracy komórki skóry; fosfolipidy – odpowiedzialne za kontrolę nawilżenia oraz przeciwdziałające parowaniu wody ze skóry(dzięki nim skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna); białka, które dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i spójności tkanek oraz poprawiają jędrność cery; witaminy (A, D, E) – chronią skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi jej starzenie.
Camellia Sinensis - herbata chińska - tonizuje skórę, poprawia jej wygląd, ma działanie łagodzące i odkażające. Zalecana jest dla osób mających cerę wrażliwą naczyniową.
Aloe Barbadensis - aloes zwyczajny - najbogatsza w lecznicze składniki odmiana aloesu, łagodzi skórę suchą i chroni przed uszkodzeniami, ma bogate właściwości odżywcze, zmiękczające skórę, ma właściwości chłodzące. Pozostawia skórę gładką i uspokojoną. Jest bardzo łagodny i może być stosowany do skóry wrażliwej, a także normalnej i tłustej, ponieważ jest lekki i nie ma właściwości komedogennych. Łagodzi podrażnienia posłoneczne.
Iron Oxides - tlenki żelaza - pigmenty
PEG-8/SMDI Copolymer - kopolimer glikolu polietylenowego i SMDI - substancja kondycjonująca włosy oraz skórę - emolient, używany w kosmetykach do stylizacji włosów - plastycyzer - uplastycznia konsystencję, substancja filmotwórcza
PEG-8 - glikol polietylenowy-8 - rozpuszczalnik, emulgator i środek zwiększający lepkość ciekłych kosmetyków, surfaktant - zmniejsza napięcie powierzchniowe
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Aluminum Stearate - stearynian glinu - substancja przeciwzbrylająca, barwnik, stabilizator emulsji, podnosi napięcie powierzchniowe, regulator lepkości
Aluminum Hydroxide - wodorotlenek glinu - substancja zmniejszająca przezroczystość kosmetyku, ochronna, składnik pigmentów
Hydrogenated Lecithin - uwodorniona lecytyna - substancja kondycjonująca skórę, surfaktant - substancja powierzchniowo czynna, emulgator
Ceramide III - ceramid III - posiada właściwości silnie nawilżające i jednocześnie przywraca skórze naturalną barierę ochronną tzw. płaszcz lipidowy, jest to szczególny rodzaj ceramidów bardzo podobny do ludzkiej skóry, o właściwościach nawilżających i przeciwstarzeniowych. Skutecznie przywraca jędrność i napięcie skóry oraz pomaga zredukować zmarszczki i pierwsze oznaki starzenia.
Caprylic/Capric Triglyceride - trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy - składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący - okluzyjny - tworzy odżywczą i ochronną powłoczkę (film) na skórze, ma właściwości komedogenne
BHT - BHT - antyoksydant - konserwant, składnik zapachowy
Nelumbo Nucifera - lotos orzechodajny - działa przeciwobrzękowo, ściągająco, przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwysiękowo, odkażająco, pobudzająco na regenerację. Pobudza lipolizę (enzymatyczny rozkład tłuszczów zapasowych). Lotos zalecany jest w terapii stanów zapalnych skóry i błon śluzowych oraz chorób alergicznych.
Vinyl Dimethicone - dimetikon winylu - regulator lepkości
Adenosine - adenozyna - ma działanie przeciwzmarszczkowe i kondycjonujące skórę
Triclosan - triklosan - związek organiczny z grupy fenoli wykazujący działanie grzybobójcze i bakteriostatyczne. Ze względu na właściwości grzybobójcze i bakteriostatyczne jest wykorzystywany w preparatach do cery trądzikowej. Konserwant - uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,3%. Zgodnie z badaniami Environmental Science & Technology obecny w produktach higieny osobistej triclosan w kontakcie z chlorowaną wodą wodociągową może przekształcać się w chloroform, substancję chemiczną, która podejrzewana jest o działanie rakotwórcze, a także w dioksyny, które są substancjami powodującymi skażenie środowiska. Najnowsze badania pokazują, że nadużycie triclosanu może wpływać na wzrost oporności bakterii na antybiotyki. Z punktu widzenia toksykologii, triclosan należy do związków mało toksycznych dla ludzi i innych ssaków. Jednak można znaleźć doniesienia o przypadkach kontaktowego zapalenia czy podrażnienia skóry.
Phytic Acid - kwas fitowy - wykazuje aktywność antyoksydacyjną i przeciwstarzeniową, zapobiega powstawaniu przebarwień i zmniejsza już istniejące, jest naturalnym chelatorem (substancja kompleksująca jony, co zapewnia ich trwałość) cynku, żelaza i miedzi, w wyższych stężeniach obkurcza rozszerzone naczynka, działa silnie przeciwnowotworowo, chroni DNA przed uszkodzeniami i wspomaga jego naprawę
Cholesterol - cholesterol - składnik występujący naturalnie w ludzkim sebum i cemencie międzykomórkowym warstwy rogowej naskórka. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Emulgator, modyfikator reologii, czyli wpływa na konsystencję kosmetyku, powoduje wzrost lepkości preparatu.
Ubiquinone - ubichinon - inaczje koenzym Q10 - substancja witaminopodobna, określana często mianem eliksiru młodości. Stymuluje biologiczne funkcje skóry, katalizuje niezbędne do życia procesy zachodzące w komórkach, chroni je przed niedotlenieniem, poprawia ich metabolizm i regenerację. Zwiększa zdolności obronne naskórka, neutralizuje wolne rodniki, zabezpiecza skórę przed zanieczyszczeniam środowiska, zwiększa jej jędrność, powoduje zmniejszenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia skóry.
Gold - złoto - poprawia jędrność i elastyczność skóry, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i redukuje istniejące, nawilża skórę, poprawia gładkość, jędrność, elastyczność zmęczonej, poszarzałej cery
Vinyl Dimethicone Crosspolymer - polimery krzyżowe dimetikonu winylu - regulator lepkości
Madecassoside - madekasozyd - ma wyjątkowe właściwości łagodzące, redukuje mikropodrażnienia ograniczając wydzielanie przekaźnika prozapalnego, madekasozyd redukuje reakcję skóry i włosów na agresywne czynniki zewnętrzne i mikropodrażnienia.
Cornus Officinalis Fruit Extract - ekstrakt z owoców derenia japońskiego - owoce zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, a także beta-karoten, rutynę i pektyny. Są bogatym źródłem witaminy C. Ekstrakt działa zatem odżywczo i zapobiega negatywnym skutkom działania wolnych rodników, działa pzeciwstarzeniowo.
Piper Methysticum Leaf/Root/Stem Extract - ekstrakt z liści, korzeni, łodyg pieprzu metystynowego - pieprz kava-kava, działanie przeciwbakteryjne - hamuje rozwój bakterii, pierwotniaków i grzybów, działa odżywczo na skórę
Skład: Water, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Cyclomethicone, Dimethicone, Isopropyl Palmitate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butylene Glycol, Dicaprylate/Dicaprate, Sweet Almond Oil, Ethylhexyl Salicylate, Dipentaerythrityl Hexahydroxystearate/Stearate/Rosinate, Cetyl Peg/Ppg-10/1 Dimethicone, Portulaca Oleracea, Trihydroxystearin, Glycosyl Trehalose, Disteardimonium Hectorite, Talc, Methicone, Methylparaben, Phenoxyethanol, Fragrance, Zinc Oxide, Tocopheryl Acetate, Silica, Propylparaben, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Butylene Glycol, Glycerin, Citrus Unshiu, Schisandra Chinensis, Lycium Chinense, Helianthus Annuus, Ivy Extract, Caviar, Camellia Sinensis, Aloe Barbadensis, Iron Oxides, Peg-8/Smdi Copolymer, Peg-8, Butylparaben, Aluminum Stearate, Aluminum Hydroxide, Hydrogenated Lecithin, Ceramide Iii, Caprylic/Capric Triglyceride, Bht, Nelumbo Nucifera, Vinyldimethicone, Adenosine, Triclosan, Phytic Acid, Cholesterol, Ubiquinone, Gold, Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Madecassoside, Cornus Officinalis Fruit Extract, Piper Methysticum Leaf/Root/Stem Extract

5 komentarzy:

  1. Dla mnie on jest trochę za mało kryjący i po całym dniu mam wrażenie ciężkości i zapychania...
    Nie polecam Asian Store ceny z kosmosu, dorabiają się jak mogą na ludzkiej naiwności ;-((

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm Triclosan faktycznie wygląda groźnie, ale pewnie gubi się w tak długim składzie =[

    Tego BB jeszcze nie miałam =]

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda ze nie radzi sobie z blyszczeniem


    http://bajeczneopowisci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. słabo matowi ?
    oj to nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).