środa, 20 lipca 2011

Eveline - Sun Care - Wodoodporny olejek do opalania ze złocistym pyłem

 PLUSY:
- prześliczny zapach
- przyjemnie nawilża i natłuszcza skórę, pozostawia ją miękką i gładką
- super aplikacja - moja ulubiona forma sprayu
- nie pozostawia żenująco błyszczącej i tłustej warstwy na skórze
- złote drobinki <3 - uwielbiam takie bajery
- szczelne opakowanie, nic mi się nie wylało w torbie
- nadaje śliczny koloryt skórze już po samej aplikacji, ponadto widocznie podkreśla opaleniznę
- cena 15zł - standardowa, a olejek wydajny dzięki rozpylaczowi :)
 MINUSY:
- szkoda, że podczas aplikacji większość drobinek pozostaje na dłoniach i mamy efekt "rąk Midasa" ;)
- obawiam się, że przez obecność drobinek może się w pewnym momencie zapchać spryskiwacz... co prawda mnie się to nie przydarzyło, ale biorę pod uwagę taką ewentualność - być może niesłusznie... w każdym razie nawet jeśli tak się stanie, możemy odkręcić spryskiwacz i zużyć produkt do końca
- jest na bazie parafiny, więc jeśli kogoś parafina podrażnia, to odradzam, ponadto zawiera dużo konserwantów (jako, że jest to środek, który będzie wystawiany na działanie słońca, a zawiera naturalne ekstrakty, konserwanty są konieczne, aby zapobiec psuciu się produktu), które również mogą podrażniać wrażliwców ;)
 OCENA OGÓLNA:
5+/6
Bardzo lubię takie olejki do opalania, no i zawsze chciałam mieć taki z drobinkami :D. Olejek Eveline jest bardzo przyjemny w stosowaniu - nawet efekt "rąk Midasa" mi nie przeszkadza :). Na pewno kupię go ponownie gdy mi się skończy. Nie dostał szóstki jedynie za to, że większość drobinek po aplikacji mam na dłoniach, a nie na ciele. Oczywiście zgodnie z opisem jest to ochrona niska - SPF 6, zarówno przed UVA i UVB (szczegóły w opisie składu) w związku z czym nadaje się do stosowania przez osoby o ciemnej karnacji i skórze mało wrażliwej na słońce, bądź przez osoby o jaśniejszej karnacji, ale na skórę już wcześniej opalaną.
 SKŁAD:
Mineral Oil - parafina płynna - podłoże kosmetyków, olej mineralny, składnik kompozycji zapachowych, kondycjonujący włosy, emolient - tworzy na powierzchni skóry film - powłoczkę ochronną, środek okluzyjny, rozpuszczalnik, może powodować "zapychanie" porów, podrażnienia u osób nadwrażliwych
Isopropyl Myristate - mirystynian izopropylu - obecny naturalnie w tłuszczach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, spoiwo, składnik kompozycji zapachowych, środek kondycjonujący skórę - emolient, rozpuszczalnik
Ethylhexyl Methoxycinnamate - metoksycanymonian etylheksylu - filtr UV - absorbujący - filtr chemiczny, jeden z najczęściej stosowanych filtrów, często obecny też w kremach pielęgnacyjnych i produktach do makijażu, ma niewielki potencjał alergiczny, filtr UVB (290-320nm) i UVAII (320-340nm)
Daucus carota sativa (Carrot) Seed Oil - olej z nasion marchwi - zapewnia ochronę przed słonecznym wysuszaniem skóry, nawilża ją, odżywia. Zawiera karotenoidy - dobrze przyswajalne antyoksydanty, chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Karotenoidy stosowane na skórę zmniejszają szkodliwy efekt promieniowania UVR, stymulując układ odpornościowy do odpowiedzi na UV. W olejku marchewkowym znajduje się także witamina E, która poprawia odporność skóry i łagodzi skutki poparzeń słonecznych.Olej z nasion marchwi działa jak naturalny samoopalacz - nadaje skórze widoczny złocisty połysk w krótkim czasie.
Juglans regia (Walnut) Leaf Extract - ekstrakt z liści orzecha włoskiego - liście orzecha włoskiego (a także łupiny) zawierają w obfitej ilości juglon - potężny środek antyseptyczny, ściągający, a także... barwiący skórę (stąd brudzenie rąk podczas obierania włoskich orzechów z łupin). Pokrywa i zabarwia skórę na brązowawo, jest stosowany w preparatach samoopalających, w których zapobiega niepożądanym żółtym odcieniom skóry. Jest częściowo wchłaniany przez skórę i może wywoływać uczulenie.
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Ethylparaben - etylparaben - konserwant, środek zapachowy
Isobutylparaben - izobutylparaben - konserwant
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
PEG-8 - glikol polietylenowy-8 - rozpuszczalnik, emulgator i środek zwiększający lepkość ciekłych kosmetyków, surfaktant - zmniejsza napięcie powierzchniowe
Tocopherol - tokoferol - witamina E, antyoksydant, składnik kompozycji zapachowych, składnik odżywiający skórę, środek okluzyjny
Ascorbyl Palmitate - palmitynian askorbylu - pochodna witaminy C, antyoksydant, składnik kompozycji zapachowych, substancja maskująca - zapobiega przyłączaniu się niepożądanych składników, które mogłyby zaburzać właściwości kosmetyku
Ascorbic Acid - kwas askorbinowy - witamina C, antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane czynnikami zewnętrznymi np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Działa głównie na powierzchni skóry - wyrównuje koloryt oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia (sam kwas askorbinowy przenika słabo - musi być dostarczony zamknięty w liposomach lub w postaci lepiej przenikających estrów). Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Jest składnikiem kompozycji zapachowych, regulatorem pH (zakwasza kosmetyk) - składnikiem buforującym oraz maskującym (zapobiega przyłączaniu się metali ciężkich do składników kosmetyku, co mogłoby zaburzać jego właściwości).
Citric Acid - kwas cytrynowy - substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę. W tym przypadku pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompeksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH.
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Fragrance - kompozycja zapachowa
Polyethylene Terephthalate - tereftalan polietylenu (PET) - środek zwiększający przyczepność, substancja filmotwórcza, podwyższa lepkość kosmetyku - w tym przypadku myślę, że z PET są zrobione te brokatowe drobinki :)
Lilial - lilial - aldehyd liliowy, składnik kompozycji zapachowych, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Linalool - linalool - składnik kompozycji zapachowych, zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone restrykcjami, ze względu na fakt iż w zbyt dużym stężeniu może mieć właściwości drażniące, raczej nie wykazuje ich w stężeniach dozwolonych
Limonene - limonen - składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów
Hydroxycitronellal - hydroksycitronellal - składnik kompozycji zapachowej
 Skład: Mineral Oil, Isopropyl Mirystate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Daucus carota sativa (Carrot) Seed Oil, Juglans regia (Walnut) Leaf Extract, Phenoxyethanol / Methylparaben / Butylparaben / Ethylparaben / Isobutylparaben / Propylparaben, PEG-8 / Tocopherol / Ascorbyl Palmitate / Ascorbic Acid / Citric Acid, Silica, Fragrance, Polyethylene Terephthalate, Lilial, Linalool, Limonene, Hydroxycitronellal

13 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię w konkursie One Lovely Blog Award! Więcej informacji i zasady u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli koniecznie musze go nabyc :D tez lubie takie pierdolki z drobinkami! polecam bardzo mgielke z avonu z drobinkami ;-) piekna jest !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten olejek, mój ulubiony produkt na wakacje :)


    zapraszam :http://kosmetycznaodyseja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. super, mam podobny tylko, że z perfecty :)
    i napisałabym o nim to samo:)

    a jak z jego ceną?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie przepadam za takimi produktami

    OdpowiedzUsuń
  6. Opakowanie przyciąga wzrok ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. moze kupie - jeszcze nie jestem pewna
    ale recenzja - kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba bedzie moj :)

    http://bajeczneopowisci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takich kosmetyków lubię korzystać jak jestem zagranica na wakacjach

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę go nabyć :D
    lubię takie połyskliwe kosmetyki do opalania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, że ma na pierwszym miejscu parafinę, dużo stracił w moich oczach...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).