piątek, 22 lipca 2011

Joko - Universe - Eye Shadow - J 305 - pojedyncze cienie do powiek

PLUSY:
- cudownie napigmentowany
- przepiękny kolor głębokiego granatu
- ładnie się błyszczy - mam już wiele granatowych i matowych cieni, więc właśnie tego mi było trzeba
- estetyczne opakowanie
- długo się trzyma na powiekach - nawet bez bazy, a z bazą to już w ogóle miód-malyna ;)
MINUSY:
- odrobinę się osypuje
OCENA OGÓLNA:
5+/6
Bardzo sympatyczny cień i na pewno mogę polecić go wszystkim odważnym w makijażu. Ja osobiście ostatnio jestem jednak fanką paletek i pojedyncze cienie uznaję za generalnie niepraktyczne, bo tylko walają mi się po kosmetyczce, ale jeżeli tak jak ja w tym przypadku - macie same matowe granaty i szukacie czegoś pięknie błyszczącego - ten cień będzie dobrym wyborem. Zdjęcie dwóch kółeczek na dole postu to zdjęcie cienia i... swatcha - zobaczcie jaka pigmentacja! A jeśli chodzi o moją propozycję makijażu z użyciem tego cienia - zobaczycie ją już w następnym poście - wtedy też rozwieje się tajemnica syreny umieszczonej na pierwszym zdjęciu :D.
Bardzo dziękuję firmie Joko Cosmetics za możliwość wypróbowania tego cienia - nie miało to wpływu na moją ocenę :).
SKŁAD:
Mica - mika - pigmenty perłowe, mogą być lśniące lub skrzące się, błyszczące, opalizujące, metaliczne, połyskujące i mieniące lub całkowicie matowe i przygaszone. Są dostępne w różnych kolorach, od jasnych barw srebra i złota po ciemne i nasycone. Często dodaje się do nich pigmentów matowych by uzyskać lub podkreślić określoną barwę.Dodanie mik do kosmetyków mineralnych np. podkładów, pudrów, cieni czy róży powoduje odbijanie się światła, co pozwala na stworzenie iluzji miękkiej i idealnej skóry. Pomaga to w optycznym maskowaniu drobnych zmarszczek i porów.
Paraffinum Liquidum - parafina płynna - podłoże kosmetyków, olej mineralny, składnik kompozycji zapachowych, kondycjonujący włosy, emolient - tworzy na powierzchni skóry film - powłoczkę ochronną, środek okluzyjny, rozpuszczalnik, może powodować "zapychanie" porów, podrażnienia u osób nadwrażliwych
Macademia Ternifolia (Macademia Nut) Seed Oil - olej z orzechów makadamia - ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, natłuszczające i wygładzające, szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także kruchych, słabych i łamliwych włosów. Zawiera kwasy omega, lecytynę i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (57%), które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Jest także bogaty w witaminy (A, B, E) oraz składniki mineralne. Doskonale zmiękcza i uelastycznia skórę nadając jej aksamitną gładkość. Zawiera naturalne filtry UV chroniące przed poparzeniem. Łagodzi podrażnienia posłoneczne.
Magnesium Aluminium Silicate - krzemian magnezowo-glinowy - absorbent, składnik przeciwzbrylający, substancja zmniejszająca przezroczystość, substancja podwyższająca lepkość kosmetyku, regulator lepkości i śliskości
Phenoxyethanol - fenoksyetanol - konserwant, środek zapachowy
Methylparaben - metylparaben - konserwant
Ethylparaben - etylparaben - konserwant, środek zapachowy
Butylparaben - butylparaben - składnik kompozycji zapachowych, konserwant
Isobutylparaben - izobutylparaben - konserwant
Propylparaben - propylparaben - konserwant, środek zapachowy
Silica - krzemionka - absorbent (pochłania sebum), wypełniacz
Synthetic Fluorphlogopite - syntetyczny fluoroflogopit (mika fluorowa) - substancja zbrylająca, podwyższająca lepkość - regulator lepkości kosmetyku
Calcium Sodium Borosilicate - borokrzemian sodowo-wapniowy - otrzymywany z jedwabiu, pozwala uzyskać efekt nabłyszczający
Calcium Aluminium Borosilicate - borokrzemian wapniowo-glinowy - wypełniacz
Isobutylphenoxy Epoxy Resin - izobutylofenoksyżywica epoksydowa - substancja filmotwórcza, posiada właściwości immunotoksyczne dla organizmu człowieka, może działać drażniąco i alergizująco
Sodium C8-16 Isoalkylsuccinyl Lactoglobulin Sulphonate - sól sodowa usiarczanowanego produktu reakcji laktoglobuliny z alkilowanym bezwodnikiem bursztynianowym - substancja kondycjonująca włosy i skórę, , surfaktant - środek powierzchniowo czynny
Dimethicone - dimetikon - silikon, środek zapobiegający pienieniu, emolient okluzyjny - tworzy na skórze/włosach film kondycjonujący, poprawiający wygląd, przez swoje filmotwórcze właściwości może działać komedogennie - powodować powstawanie zaskórników
Trimethylsiloxysilicate - trimetylosiloksykrzemian - składnik okluzyjny, emolient nawilżający skórę, kondycjonujący
Skład: Mica, Paraffinum Liquidum, Macademia Ternifolia (Macademia Nut) Seed Oil, Magnesium Aluminium Silicate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Silica, Synthetic Fluorphlogopite, Calcium Sodium Borosilicate, Calcium Aluminium Borosilicate, Isobutylphenoxy Epoxy Resin, Sodium C8-16 Isoalkylsuccinyl Lactoglobulin Sulphonate, Dimethicane, Trimethylsiloxysilicate.

6 komentarzy:

  1. sliczny kolor :)


    http://bajeczneopowisci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piekny kolor! To teraz poprosimy o makijaz :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy odcień granatu - ja w sumie to szukam jakiegoś czarnego teraz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za okropny skład. Dziękuję za jego udostępnieni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Zapraszam ponownie! :)

Jeżeli nurtuje Cię jakiś problem, w poście nie ma na niego odpowiedzi, a ja nie odpowiedziałam w komentarzu - napisz do mnie na maila - znajdziesz go w zakładce "Współpraca" - postaram się w miarę możliwości pomóc :).